Decoratietechnieken

Marmer decoratietechnieken op een schouw

Parkstaete Schilderwerken werkt met Meesterschilders die gespecialiseerd zijn in het restaureren van decoratief binnen- en buitenschilderwerk van monumentale panden. Het behoud en bewaken van de historische waarde van een pand is hierbij essentieel. Voorafgaand aan een restauratie kunnen wij een kleuronderzoek doen. Op basis van het kleuronderzoek stellen wij vervolgens het restauratieplan op. Verder passen wij enkel ambachtelijke methoden toe, zoals de penseeltechniek, marmerimitatie en specialistische wandafwerking.

decoratietechniek met kalkverf in een doucheruimte

Imitatietechniek

Parkstaete Schilderwerken gaat vakkundig te werk als het gaat om decoratieve technieken. U kunt hierbij denken aan het imiteren van verschillende soorten materialen, zoals houtimitatie, marmerimitatie of steenimitatie. Sjabloneren, patineren (verouderen), vergulden of letterzetten behoren ook tot de mogelijkheden. Letterzetten wordt tegenwoordig bijna niet meer gedaan, omdat het is vervangen door het gebruik van plakletters. Echter, wie ├ęcht oog voor kwaliteit heeft waardeert deze ambacht. Bij het vergulden wordt een gouden, zilveren of bronzen laagje op een object aangebracht. Een voorbeeld is de Gouden Koets maar ook een ouder windhaantje op een kerktoren heeft zo een behandeling ondergaan. Parkstaete Schilderwerken past al deze technieken met enige regelmaat toe.

decoratietechniek marmer op een paneel

Een stukje historie

Decoratieve technieken werden vroeger vooral toegepast in monumentale panden. Maar ook in huizen waar door de landheer bijvoorbeeld belasting op echte eikenhouten deuren of kozijnen werd geheven, werd voor imitatietechniek gekozen. Als men in zo een geval een schouw boven de open haard wat chiquer wilde laten ogen, werd er een imitatie van marmer op toegepast. Vandaag de dag worden deze schildertechnieken meestal gebruikt om oude imitaties te repareren.

Vraag direct een offerte aan voor:

Vraag een vrijblijvende offerte aan: