Buitenschilderwerk aan ornamenten en kozijnen
Voor een woning aan het Sweelincklein in Den Haag werd Parkstaete Schilderwerken gevraagd om restauratie- en schilderwerkzaamheden te doen. Het betreft hier een oude woning met veel authentieke elementen, zoals het balkon, de sierlijke daklijst met houten consoles (ook wel klossen genoemd) etc. De klossen aan de gevel van deze woning zijn opnieuw in een beschermende lak gezet. Ook het oude balkonhek kon op de aandacht van de specialisten van Parkstaete rekenen!
Balkonhek schilderen
Aan een authentiek ijzeren balkonhek worden, afhankelijk van de staat van het hek zoals roest en/of beschadigingen/ de nodige voor-werkzaamheden gedaan voordat er aan het aflakken in de beoogde kleur kan worden overgegaan. Werkzaamheden die meestal gedaan moeten worden zijn onder andere:
- De roestplekken mechanisch verwijderen tot het blanke staal weer zichtbaar is. (Eventueel het hek demonteren)
- Schoonwassen van het hekwerk met biologisch afbreekbaar wasmiddel.
- Aanbrengen van roestwerende primer (2-3 maal) ter conservering van het metaal.
- Schilderen/ aflakken van het hekwerk zoals aangegeven door Sigma, de verfproducent ('conform Sigma bestek').
- Terugplaatsen hekwerk.
Het eindresultaat is een mooi balkonhek dat er als nieuw uitziet en weer lange tijd mooi is èn blijft. Ook hier aan de kust!
Schilderen... van voordeur tot daklijst
De voordeur, kozijnen, daklijsten en consoles van de woning werden ook aangepakt omdat deze de de afgelopen jaren de zeewind hebben getrotseerd. De consoles op de daklijst werden eerst helemaal schoongewassen. Daarna maakten we deze helemaal kaal met "Peal a Way" om de details van de consoles weer beter zichtbaar te maken ('kenbaar te maken'). Hierna wordt het oppervlak tweemaal in de grondverf gezet, schraal geplamuurd, bijgeslagen met grondverf en tot slot, tweemaal afgelakt. De raamkozijnen werden d.m.v. föhntechniek geheel ontdaan van verfwerk. De stopverfzomen, die de overgang van glas naar hout zijn, werden geheel verwijderd en opnieuw aangebracht. Daarna werden, om het mooie eindresultaat te bereiken, eerst weer twee lagen grondverf, plamuur en weer grondverf aangebracht. En tot slot tweemaal aflakken voor een mooi eindproduct.
Deze manier van werken is geheel volgens de aanwijzing van Sigma, de verfproducent. Deze aanwijzing van de fabrikant noemt men ook wel "het bestek" en garandeert het beste eindresultaat als je conform die aanwijzingen werkt.
Tip voor uw buitenschilderwerk
En als wij u een tip mogen geven: Neem zelf ten minste één keer per jaar de moeite om al het houtwerk met een sopje af te nemen, vuil is namelijk erg schadelijk voor het schilderwerk. Deze halve dag inspanning per jaar levert u tot wel twee jaar (!) extra levensduur van uw schilderwerk op.